Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Úrkúti geotúra az őskarsztban

FIGYELEM! Sárdy Julianna akadályoztatása miatt a geotúrát Korbély Barnabás vezeti: a BfNPI Bakony–Balaton Geopark Csoportjának vezetője kalauzolásában az Úrkúti-őskarszt természetvédelmi területet fogjuk bejárni. A geotúra részvételi díját 50%-kal csökkentettük (felnőtt 400,- Ft/fő, gyerek 200,- Ft/fő). Megértésüket köszönjük, várjuk Önöket!

Izgalmasnak ígérkező geotúránk során ismét a múlt mélységes kútjába pillanthatunk bele! A hely, ami befogad minket néhány órára, csak itt látható földtani és kultúrtörténeti kincsekkel kényeztet. Első helyszínünk egy ősi világba nyit kaput. A meghökkentően izgalmas formakincs egy nem kevésbé izgalmas földtani kalandregénnyel köt házasságot az Úrkúti-őskarszt birodalmában. A hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok „városában” megidézzük a jura időszaki óceán „mélységi mámorát”, amikor a hatalmasra nőtt, meleg vizet ontó mészkő „kémények” között „mangánevő” baktériumok tenyésztek, akiket a tenger alatti vulkánok tartottak életben. Miket találtak a kutatók a rétegek közt meglapuló meglepetések között? Milyen bizarr küllemű mára kihalt lények népesítették be a hajdani tengeraljzatot? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, ha képzeletben lemerülünk az „elveszett város” tornyai közötti szakadékokba! sj 20201024 02 700

sj 20201024 01 700

Találkozhatunk helyi bányászokkal, akik fagylaltgombóchoz hasonló mangánérc darabokat adnak kézről-kézre, így kerül tapintható közelségbe egy több mint 180 millió évvel ezelőtt létező világ. Karcsúbb geotúra-társaink egy kisebb hasadékbarlangba is bepréselhetik magukat a legmélyebb szakadék hűvösében.
A túra második részében a falu felett található Köves-táblán egy időutazást teszünk  a múlt egy közeli fejezetébe. Az egykori „mangántó” látványa önmagában is különleges, és fényt derítünk a közepén álló likacsos kémény titkára. A mangántó falából ritka gazdagságban peregnek ki a kréta időszaki tengeraljzatot megidéző csiga, és kagylóvázak.
A túrát a helytörténeti kiállítás megtekintésével koronázzuk meg, ahol eredeti tárgyak mesélnek nekünk, hangulatos szobákban elevenednek meg az egykori bányászfalu dolgos, sokszor könnyes mindennapjai, a falu még élő bányászembereinek gyakran torokszorító tolmácsolásában.

Találkozási hely: Úrkút, Május 1. tér
GPS: 47.082530, 17.642417    Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. október 24. (szombat), 10:00 óra
Geotúra hossza: 6 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses; felnőtt 850 Ft/fő, gyerek 400 Ft/fő

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2020. október 23. (péntek) 16:00 óra
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
weboldal: www.geopark.hu
Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

 

If you change the date settings for this event and save then it will generate a new set of repetitions and delete all existing repeats and exceptions.

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012