Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra az Alsó-Cuha-szurdok sziklavilágában a barlangok hónapja alkalmából

Március a barlangok hónapja, ezen alkalomból a geoparkunkat alapító és fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „barlangolós” geotúra-sorozatot indít, amelyen kevésbé ismert, de szabadon látogatható barlangokat is megsimerhetsz. Geotúránkon a Cuha-szurdok sokak által jól ismert szakaszát vesszük célba. Rácsodálkozhatunk, hogy a patak további szakasza is lebilincselően izgalmas látnivalókat tartogat.

sj 20220305 01 700

Miután bejártuk az ismert részhez tartozó Kőpince-barlangot – és a hasonló nevet viselő forrásokat – immár hamisítatlan bakonyi hangulatban léphetünk be a Cuha alsó folyásának amulatba ejtő világába!
Kezdetben szelíden szélesre tárja kapuját a völgy, akár az alföldön járnánk. Aztán hirtelen összezárnak mellettünk és felettünk a hófehér sziklaóriások, mélyebb lesz a mélység, magasabb a magasság, gigantikus mederbe zuhant kőtömbök riasztják az áthaladót, aki egy szempillantás alatt eltörpül ebben a vadregényes világban. A meredek oldalakban feketén ásító barlangok némelyikéhez bizony kapaszkodni kell, de megéri a fáradságot. A Zsivány-barlang megdöbbentő méretével, a Remete-barlang kacskaringós, mindkét végén nyitott járatával ejti rabul a barlangok régi és leendő rajongóit. Barlangra fel! Ez alkalommal nem kell csúszni-mászni, talpon maradhatunk a számos ritka látnivalót rejtő barlangi terekben!

sj 20220305 02 700

sj 20220305 03 700

Találkozási hely: Vinye vasúti megállóhely melletti parkoló
GPS:
 47.360008, 17.822423  TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. március 5. (szombat), 10:00
Geotúra hossza: 12 km
Geotúra várható időtartama: 6–7 óra
Geotúra nehézsége: nehéz
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 1500 Ft, gyerek 800 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2022. március 4. (péntek) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

Figyelem! A szurdok alsó szakasza lassan, nehezen járható ezért megfelelő lábbeli szükséges.
A geotúra rendszeres természtjárók számára ajánlott!

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

 

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012