Dunai GeoTúra Projekt

standard logo - Danube GeoTour 690

A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében


Az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program társfinanszírozásával 2,5 éves időtartamú, mindösszesen 14 partner együttműködésén alapuló geoturisztikai projekt indult el 2017 januárjától. A projekt során a partnerszervezetek közös stratégiát dolgoznak ki a turizmusból fakadó környezeti terhek kezelésére, amely alapján együttműködnek gazdag földtani örökségük újszerű bemutatásában, innovatív geoturisztikai termékek kialakításában és egy közös marketingstratéga kidolgozásában. Tapasztalatok megosztása, pilot geoturisztikai termékek és új bemutatási módszerek tesztelése szükséges a helyi lakosság bekapcsolódásának, illetve a geopark menedzsment-kapacitásának erősítéséhez és a minőségi szakadék csökkentéséhez a dunai és más EU geoparkok között. A projekt legfontosabb eredménye a közös Dunai Geotúra lesz, melynek kialakításakor törekednek majd a régiók közötti együttműködés erősítésére, valamint arra, hogy a létrehozott innovatív geoturisztikai termékek növeljék a geoparkok ismertségét és a látogatók számát.

A Magyarországról koordinált Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program a térség okos, fenntartható fejlődését kívánja elősegíteni, nagy hangsúlyt fektetve a társadalmilag is hasznos innovációs tevékenységekre és a környezetért és kultúráért felelős Duna-régió kialakítására. A projekt teljes értéke közel 1,7 millió euró.

20140821 Hegyestu latogatokkal 600A projekt vezető partnere a szlovén Idrija UNESCO Globális Geopark (Idrija Örökség Központ). A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark alapító és fenntartó szervezeteként vesz részt a projektben. A Duna vízgyűjtő területén fekvő országokból még számos UNESCO Globális geopark közreműködik: az osztrák Stájer Eisenwurzen, a horvát Papuk (Papuk Natúrpark), az osztrák-szlovén Karawanken-Karavanke (ARGE Geopark Karavanks), a Cseh Paradicsom és a román Hátszeg Geopark (Bukaresti Egyetem). A partnerek között találjuk még az UNESCO Geopark elismerésre pályázó szerb Djerdap Nemzeti Parkot, a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.-t (BBTDM), a szlovákiai Eperjesi Egyetemet és a Szlovén Köztársaság Természetvédelmi Szervezetét. A projekttevékenységek magas minőségéhez három társult stratégiai partner is hozzájárul szakértelmével: a portugál Naturtejo és a finn Rokua UNESCO Globális Geopark (Naturtejo Turizmus Szervezet, Humanpolis Kft.), valamint az Európai és Globális Geopark Hálózat.


A projektpartnerek nyilvános bemutatkozására és a projektindító találkozóra 2017. március 13. és 15. között került sor a szlovén Idrija Geoparkban. A projekt fontos eleme a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geoparkban és egyúttal a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhely belső kiállításának megújítása. További fejlesztés a Badacsonyon és a Szent György-hegyen található tanösvények felújítása és a Káli-medencében található Hegyestűtől a Kopasz-hegyig új vulkanológiai tanösvény kiépítése is. Mindezekhez kirándulásvezető füzet készül.


A BBTDM szorosan együttműködik a BfNPI-vel a Dunai GeoTúra útvonalainak tervezésében és a projekt marketingtevékenységének megvalósításában. A BBTDM feladata lesz a marketingterv, az imázs kiadvány és az imázs film elkészítése, valamint a kezdeti promóciós kampány koordinálása. Ezenkívül a Bukaresti Egyetemmel történő együttműködés során a szervezet még egy korábbi periódusban részt vesz gamification eszközök kialakításában, mely támogatja az innovatív geotermékek kifejlesztését.

Projektkoordinátor:
Pataky Bálint
Tel.: 87/555-281
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A projekt angol nyelvű Facebook oldala:
https://www.facebook.com/danubegeotour/

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Földtudományi értékeink (geotópok, ásványok és ősmaradványok) védelmével és fenntartható hasznosításával kapcsolatos poszterek (a képekre kattintva angol nyelvű pdf állományokat tölthet le):

 Geotópok Ásványok  Ősmaradványok
GEOSITES in Danube Geoparks web MINERALS in Danube Geoparks web FOSSILS in Danube Geoparks web

Ajánlások a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark területén alkalmazandó szabályokra a helyi lakosok, látogatók és a beruházók számára, a geodiverzitás fenntartható használata terén (magyar nyelvű pdf állomány)

A projekt angol nyelvű hírlevelei (pdf):

2018. június 28.: hírlevél a projektet bemutató imázsfilm forgatásairólA projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-geotour