Geotúra-vezető képzés

Legyél te is a Bakony–Balaton UNESCO Geopark geotúra-vezetője!

„Utazás olyan világokban, amelyek nem léteznek...” (Iain Stewart brit geológus, BBC műsorvezető)

A nemzetközileg elismert UNESCO Globális Geoparkunk elsődleges célja a gazdag földtudományi örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. E cél elérése érdekében hirdetjük meg – hazánkban elsőnként indított kezdemenyézésként – a nyílt geotúra-vezető képzéseket.
Büszkék vagyunk arra, hogy ez idáig már 14 tanfolyamot tartottuk meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy immár geoparkunk valamennyi geoturisztikai térségének – Magas-Bakony, a Balaton-felvidék keleti és nyugati része, a Káli- és a Tapolcai-medence, a Bakonyalja, a Keszthelyi-hegység, a Keleti-Bakony, a Déli-Bakony keleti és nyugati térségének, a Művészetek Völgye, illetve Sümeg és térségének – gazdag földtudományi örökségét ismerhették meg a résztvevők. Ugyancsak pozitív visszajelzést jelent számunkra az a tény, hogy magas a „visszajárók” aránya: vannak olyan geotúra-vezetőink is, akik az összes eddigi tanfolyamot elvégezték (2022 őszéig mindösszesen 385 tanúsítványt állítottunk ki 213 fő részére). Következő tanfolyamunkat is elhivatott geopark partnerünkkel, a Bakonyalja Barátai Egyesülettel együttműködve indítjuk el.

geotura-vezetok Fekete-hegy

A Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetői szinte mindannyian felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, de javarészt nem földtudományi szakemberek (ez természetesen nem is elvárás/előny a jelentkezéskor). Van közöttük többek között nyelvész, pedagógus, református lelkész, kertész- és vegyészmérnök, jogász és matematikus is. Valami azonban közös bennük: a kövek iránti rajongás és kíváncsiság, a földtudományi folyamatok megértése iránti vágy – és persze egyfajta közlésvágy is, amely arra sarkallja őket, hogy mások számára is bepillantást engedjenek ebbe a kincsesládába... A többség „csupán” saját örömére, kedvtelésből végzi el a képzést, de olyanok is végeztek már, akik pl. geotúrák vezetése révén egy teljesen újszerű – a jelek szerint nem túlzás: hiánypótló – szolgáltatással lépnek ki a turisztikai piacra (bemutatkozó anyagaikat megtalálod a Geotúra-vezetés menüpont alatt). Ha nem akarsz lemaradni a következő tanfolyam indításának híréről (vagy egyáltalán: érdeklődsz a geotúrák iránt), javasoljuk, hogy iratkozz fel Rajongeo levelezőlistánkra!

 

Következő geotúra-vezetői tanfolyamunkat a Káli-medencében tartjuk meg 2024. május 10–június 16. között

Barangolás kőtengereink különleges sziklavilágában...

A májusban induló tanfolyam résztvevői a Káli-medence – nemzetközi összehasonlításban is – kiemelkedően gazdag földtudományi örökségét ismerhetik meg. A Balaton vidékének e karakteres tája emellett a hangulatos falvak, kolostorromok, a népi építészet számos emléke vagy éppen az évezredes szőlőkultúra miatt is megérdemli figyelmünket. A kőtengerek különleges (csupán elsőre némának tűnő) sziklavilága, a medence peremén sorakozó, mára megszelídült vulkánok ugyanis – hozzáértő előadók segítségével – egytől egyig „szóra bírhatók”!
A tapolcai helyszínű elméleti alapozást számos kirándulás egészíti ki, amelyek során szó esik a sikeres geotúra-vezetés fortélyairól is. A három hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során nyilván nem csupán az élettelen természeti értékekről, illetve a földtani folyamatokról esik majd szó, hiszen a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten néprajzi és régészeti – örökséggel is megismerkedhetnek a hallgatók. Az előadók között lesz hivatásos mentőtiszt is is, hiszen a terepi balesetek elkerülésével kapcsolatos alapvető ismereteket is meg kell szerezniük a résztvevőknek.

 

2024 gtv kepzes Kali-medence web 01

2024 gtv kepzes Kali-medence web 02

A tanfolyam szervezői – eddigi 14 képzésünk sikerességét látva nem minden alap nélkül – hisznek abban, hogy ezt az ismeretanyagot át lehet úgy adni, hogy az bárki számára érdekes és érthető legyen.

A tapolcai helyszínű elméleti oktatás mellett természetesen rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és átadjuk az igényes geotúra-vezetés fortélyait is. A 2024. május 10-től kezdődően három hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során nyilván nem csupán az élettelen természeti értékekről, a földtani folyamatokról esik szó: amint azt már fent is írtuk, az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel is megismerkednek a hallgatók. Az előadók között lesz hivatásos mentőtiszt is, hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.

2024 gtv kepzes Kali-medence web 03A legfontosabb információk

Időpontok (a tanfolyam három blokkja):
2024. május 10–12. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2024. május 24–26. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2024. június 15–16. (szombat reggeltől vasárnap késő délutánig)

A jelentkezés határideje: 2024. április 26. (péntek) 12:00 óra (Megjegyezzük, hogy az utóbbi években a meghirdetéstől számított két–három héten belül betelt a létszám, így komoly szándék esetén kifejezetten nem javasoljuk a hezitálást!)

Előadások helyszíne: VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ, 8300 Tapolca, Vasút utca 3. (közösségi közlekedéssel is kényelmesen megközelíthető, ingyenes parkolási lehetőség, a helyszín Google térképen itt megtekinthető)

Részvételi díj: bruttó 90.000,– Ft/fő

A részvételi díj nem tartalmazza az étkezések és a szállás költségét. Különböző árfekvésű tapolcai szállások foglalására számos lehetőség van, ezt minden érintett egyénileg intézi.

Az érvényes jelentkezések beérkezési sorrendje alapján dől el, hogy a jelentkezők közül kit tudunk fogadni a képzésen. Az elmúlt években tanfolyamainkon túljelentkezés volt: kifejezetten érdemes tehát minél előbb, nem csupán a jelentkezési időszak végén az alább hivatkozott Google űrlapot kitölteni és az előleget (45.000,– Ft/fő) átutalni (az utaláshoz szükséges adatokat az űrlapról letölthető jelentkezési felétételek c. dokumentumban találod meg), mert kizárólag az előleg átutalásáról szóló bizonylattal/netbank kivonattal együtt érvényes a jelentkezés. A bizonylat/netbanki kivonat nélkül megküldött jelentkezéseket sajnos nem áll módunkban elfogadni! Túljelentkezés esetén természetesen a teljes átutalt összeget visszautaljuk annak a jelentkezőnek, akit már nem tudunk fogadni a képzésen (arra a bankszámlára, ahonnan utalta az előleget).

00 Kali-medence 2024 tanusitvany minta webA tanfolyamot azoknak is érdemes elvégezni, akik „csupán” önmaguk vagy környezetük örömére szeretnék terepi tudásanyagukat bővíteni, de a szervezők kiemelt célja egy olyan geoturisztikai közösség létrehozása is, amelynek tagjai „tradicionális” turisztikai kínálatukat szeretnék bővíteni ezzel az izgalmas, újszerű és hiánypótló tematikával (elég, ha arra gondolunk, milyen minőségbeli többletet kaphatnak akár pl. a falusi szálláshelyek vendégei is). A tanfolyamot sikeresen elvégzők részére geotúra-vezetői tanúsítványt állítunk ki.

A jelentkezés első lépése az alábbi Google űrlap kitöltése (az űrlap kezdőlapján lehet megismerni, letölteni a képzési tervet, az előleg utalásához szükséges adatokat is tartalmazó jelentkezési feltételeket és az adatkezelési tájékoztatót is):

https://forms.gle/LiiHCi9oVjaZuGSk6 

Figyelem! Az egyesület számlaszáma a két évvel ezelőttihez képest megváltozott, így az előleget kérlek a jelentkezési feltételek c. dokumentumban közölt számlaszámra utald!

Információk a meghirdetett geotúra-vezetői képzéssel kapcsolatban:

Czibula György elnök
Bakonyalja Barátai Egyesület
Telefon: +36 30 919 5868 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ancsin Gergely földtudományi és geoturisztikai munkatárs, pályázatkezelő asszisztens
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Természetmegőrzési Osztály
Bakony–Balaton Geopark Csoport
Telefon: +36 70 265 8396, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2024 gtv kepzes Kali-medence web 05

 GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

Hiánytalanul kitöltöttem a fenti Google űrlapot. Ez azt jelenti, hogy már biztosan részt is vehetek a képzésen?
Nem. Jelentkezésed kizárólag akkor érvényes, ha az űrlap kitöltését követően – lehetőleg azonnal – megküldöd e-mailben az előleg átutalásának igazolását (banki kivonat, bármilyen formában) a megadott e-mail címre, érdemes tehát ezt minél hamarabb megtenni, és nem megvárni ezzel a határidő végét. Ismételten hangsúlyozzuk: pusztán a Google űrlap kitöltését tehát nem tekintjük érvényes jelentkezésnek!

Sajnos nem érek rá a képzés összes napján. Részt vehetek úgy a tanfolyamon, hogy az előadásoknak és a terepbejárásoknak csupán egy részén vagyok jelen?
Igen (bár ha vizsgát is szeretnél tenni, és tanúsítványt is szereznél, akkor erősen ajánlott a minél aktívabb személyes jelenlét, mert egyrészt nem lehet mindent megtanulni mások jegyzeteiből, másrészt a terepi helyszínek ismeretéről – és az ott elhangzottakról – is be kell számolnod a vizsgán). Nyilván a vizsga sem kötelező, de a képzés teljes díját ezekben az esetekben is meg kell fizetni (a geotúra-vezetői tanfolyam tehát nem pusztán hagyományos értelemben vett geotúrák sorozata, hanem egy olyan képzés, amelynek részét képezik szakemberek által vezetett, oktatási jellegű terepbejárások is).

2024 gtv kepzes Kali-medence web 04Azok számára, akik az itt elsajátított ismeretanyagot turisztikai szolgáltatásként is szeretnék hasznosítani, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal köthető külön együttműködési megállapodás aláírása esetén a „Bakony–Balaton Geopark™ geotúra-vezető, Káli-medence” és a „Bakony–Balaton Geopark™ Partner” megnevezés és embléma használata is lehetséges, amelyet akár turisztikai tevékenységük során is hasznosíthatnak (utóbbiak használata éves díj megfizetése mellett lehetséges). Az együttműködési megállapodás mintája innen letölthető, de az alábbi felsorolás röviden összefoglalja, hogy (a teljesség igénye nélkül) milyen előnyökkel jár, ha valaki Bakony–Balaton Geopark Partnerként folytatja geoturisztikai tevékenységét:

  • fényképes geotúra-vezetői igazolvány kiállítása,
  • a geotúra-vezető fényképes bemutatkozó anyagának publikálása a geopark weboldalán,
  • a Bakony–Balaton Geopark Partner megnevezés és logó használatának joga,
  • a geotúra-vezető által indított konkrét geotúrák (akár fényképes) hirdetése: a geopark eseménynaptárában, Facebook oldalán, levelezőlistákon, egyes látogatóközpontokban, fesztiválokon, közösségi eseményeken, ökovásárokon, BfNPI hírlevélben stb.,
  • a BfNPI ökoturisztikai kapacitáshiánya esetén a geotúra-vezető kiközvetítése egyének és csoportok részére,
  • igény esetén geoturisztikai promóciós, kommunikációs tanácsadás nyújtása a geotúra-vezető részére,
  • a megállapodást aláírók részére biztosított szolgáltatások köre a jövőben bővülhet.

2024 geotura-vezeto igazolvany mintaÁltalános információk a geotúra-vezetői képzésekkel, együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban:

Korbély Barnabás

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság,
Természetmegőrzési Osztály,
a Bakony–Balaton Geopark Csoport vezetője
Telefon: +36 30 640 9053
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Geotúrák, geoesemények

július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
augusztus 2024
h k sze cs p szo v
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra