Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

„Grand Káli” geotúra a Vulkánok Nemzetközi Napján / Európai Geoparkok Hete

FIGYELEM, A GEOTÚRA ELMARAD!

Az Európai Geopark Hálózat minden év június 1-én ünnepli a Vulkánok Nemzetközi Napját. Ebből az alkalomból 2022. május 21-én (szombaton) geotúrára hívjuk a hosszabb – de gyáltalán nem sietős, sok megállóval könnyített – gyaloglások kedvelőit (jelentkezni előző nap délig lehet), amelynek során bejárjuk a beszédes nevű Tűz útja tanösvény nagy részét. A geotúra során az egykor itt kitört vulkánok félelmetes tombolását idézzük fel. Bolygónk gigászi erői – robbanásos kitörések sorozatával – alapvetően rajzolták át az egykori tájképet…

Grand Kali 0

Grand Kali 1

Milyen kőzeteket találunk a területen, és mi a Káli-medence geológiai fejlődéstörténete? Hogyan alakult ki a Vaskapu látványos bazaltfala? Milyen vulkáni működés jellemezte a Fekete-hegyet? Miért találunk hólyagüregeket a Boncsos látványos sziklafalának bazaltjában? Melyik a Bakony–Balaton-felvidék vulkáni terület legfiatalabb vulkánja? Milyen folyamatoknak köszönhetően találunk földköpeny-eredetű kőzeteket egy szentbékkállai, „beszédes” feltárásban? Hogyan hasznosították elődeink a terület kivételesen gazdag földtudományi örökségét, milyen tájhasználat volt itt jellemző az elmúlet évszázadokban? Melyek a Káli-medencei falvak és népi építészeti emlékek jellemzői?

Ha már unod az „elhasznált” helyszíneken készült szelfiket, akkor bakancsot fel, és ismerd meg Te is a Káli-medence másik arcát!

Grand Kali 2

Találkozási hely:  Köveskál, Fő utca, térképház (a falu központjában, a katolikus templom kőkerítése előtt)
GPS: 46.881629, 17.605229    TÉRKÉP ITT 
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. május 21., szombat 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Köveskál – Nagy-Csere-kút – Vaskapu (Fekete-hegy) – Bika-tó – Eötvös Károly-kilátó – Keleményes-kő – Boncsos-tető alatti felhagyott kőfejtő – Kopácsi-hegy/Füzes-tó – Szentbékkálla, piroklaszt-ár feltárás – Köveskál
Geotúra hossza: 18 km
Geotúra várható időtartama: 7–8 óra
Geotúra nehézsége: közepesen nehéz, az útvonal összesített szintemelkedése: 375 méter (a tempó kifejezetten kényelmes lesz, nem teljesítménytúrázunk, sokszor megállunk)
Geotúra jellege: térítéses; felnőtt (15 éves kortól) 3.000,- Ft/fő | gyermek (14 éves korig) 1.600,- Ft/fő
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: e-mailben ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ), amelyben kérjük egyértelműen jelezni, hogy hány felnőtt és hány gyermek résztvevőről van szó. Az e-mailben kérjük adja meg mobilszámát is!
Jelentkezési határidő: 2022. május 20. péntek 12:00 óra
A geotúra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul, és legfeljebb 30 főt tudunk fogadni!
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet (esőkabát/esernyő is) és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, lehetőleg vízálló lábbeli), legalább másfél liter folyadék, egész napra elegendő ennivaló. A geotúra útvonala 14 km megtétele után (5–6 óra elteltével) érint először lakott települést: Szentbékkállán lesz lehetőség mosdó használatára a Barbara presszóban (ez 18:00 óráig van nyitva szombaton). Addig az erdőben kell ezt mindannyiunknak diszkréten megoldani.

G
eotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Korbély Barnabás geopark csoportvezető
Mobiltelefonszám: +36 30 640 9053
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Grand Kali 3

A programon mindenki saját felelősségére vesz részt!
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, indulás előtt jelezze azt a geotúra-vezetőnek!

 Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút:
mavcsoport.hu

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012