Baj lesz, sőt már van is! - A globális éghajlatváltozás már rég nem csak egy mítosz

2018-02-05 baj lesz eszaki sark2 web

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a klímavédelmi rendezvények geoparkunk területén is. Ezúttal a veszprémi Pannon Egyetemen tartott, „Globális éghajlatváltozás - mítosz vagy valóság?„című előadáshoz kapcsolódóan osztozunk néhány gondolaton.


2018-02-05 baj lesz 13 webTermészetesen az mindenki számára egyértelmű, hogy már nem tekinthető mítosznak a klímaváltozás.

De hogy miért is beszélhetünk inkább éghajlatváltozásról, mint felmelegedésről? Miért a jégsapkák olvadása és a csont sovány jegesmedvék jutnak elsőként eszünkbe a klímaváltozás kapcsán? Meg amúgy is, az Északi-sark olyan messze van, minek foglalkozunk vele?


Igazából nincs is olyan messze, és az Arktisz az egész bolygó működésében fontos szerepet tölt be. Az északi-sarki jég jelentős olvadása ugyanis a globális felmelegedés egyik mutatója.
 

2018-02-05 baj lesz jegesmedvek web1978 óta figyelik műholdak az Északi-sarkot, a NASA Aqua műholdja naponta készít felvételeket a jégborítottságról. Az északi-sarki jég kiterjedése évszakonként változik, ősszel és télen hízik, március környékén éri el éves maximumát, majd tavasszal és nyáron zsugorodik, mígnem szeptemberben eléri éves minimumát. Fontos tudnunk, hogy az Északi-sark nyári jege „az északi félgömb légkondicionálója”.  Az elmúlt évtizedekben mind a hízási, mind az olvadási szezonban leszálló trendet figyeltek meg, bár a hanyatlás mértéke drasztikusabb az olvadási szakaszban. Azt is kimutatták, hogy a fennmaradó jég állapota sem kielégítő. A jég fiatalabb, vékonyabb és kevésbé stabil. 2018-02-05 baj lesz jeg kora webA tengeri jég és a fagyott területek olvadása komoly hatással van a Föld klimatikus viszonyaira különösen a sarkokon, mivel a jég és a hó részben visszaveri a nap meleg sugarait, ám az olvadt, sötétebb vízfelület és talaj több hőt nyel el, valamint egyre több megkötött szén-dioxid és metán kerül a levegőbe, ami tovább erősíti a felmelegedés meglévő hatásait.2018-02-05 baj lesz jeg viz web
 
2018-02-05 baj lesz USA EURO2 web

 

Inkább változásról beszélhetünk, mely nem csak felmelegedésben nyilvánul meg. A folyamat ennél meglehetősen bonyolultabb, ugyanis ami a Föld egyik részén melegedő éghajlatot eredményez, az másutt szélsőséges időjárási jelenségekben nyilvánulhat meg. Ezt példázza az is, hogy míg Európában meglehetősen enyhén alakult a múlt év vége, addig az Egyesült Államok keleti partvidékén rendkívül szokatlan, kemény hideg tél okozott meglepetést.

 

 


Egyre gyakrabban számíthatunk szélsőséges jelenségekre, a nagy mennyiségben, hirtelen lezúduló csapadékra, heves viharokra, jégesőre és széllökésekre, illetve komoly szárazságra és pusztító tűzvészekre, melyek közvetve vagy közvetlenül mindenkit érintenek.2018-02-05 baj lesz szelsosegek webAz éghajlatváltozással kapcsolatban biztosat nem lehet mondani. Nem tudjuk, hogy mi lesz 10-20-50 év múlva, de az előrejelzések nem túl bíztatóak.  A kevésbé optimista megközelítések szerint már nem a kibocsátás működteti a folyamatokat, hanem mennek maguktól is; mi pedig nem tehetünk mást, mint az éghajlatváltozás gyors ütemével megpróbáljuk tartani a lépést.

Felhasznált irodalom:
http://www.ng.hu
http://www.globalisfelmelegedes.info
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu
http://www.erdekesvilag.hu
https://24.hu