3. Geopark tábor a Muskauer Faltenbogen/Łuk Mużakowa UNESCO Globális Geoparkban

A német–lengyel határon átnyúló geopark alkotótábora a Bakony–Balaton UNESCO Geopark diákjainak részvételével.

2018 augusztusában rendezték meg a harmadik nemzetközi geopark tábort 15–17 éves diákok számára, melynek témája ezúttal „az energia és a geológia találkozása" volt. A tábor során hat nemzet fiataljai, köztük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Geopark területén található balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium hat tanulója is megismerkedett a geopark látnivalóival, földtani, kulturális érdekességeivel.muskau geoparkcamp 2018 banyagep
A tábor „órarendje” a különböző forrásokból nyert energia köré épült. Az első nap a talajból nyert, fosszilis energia jegyében az F60 névre keresztelt hatalmas szállítószalag híd bejárásával indult egy egykori lignitbánya területén Lichterfeldben. Angol nyelvű audio idegenvezetés segítségével részletesen megismerhettük a híd történetét, használatát, mely a régió egyik legjelentősebb idegenforgalmi vonzereje, évi 60.000–70.000 látogatóval.muskau geoparkcamp 2018 hoeromu
Az egykori gleccser munkájának köszönhetően Közép-Európa egyik leglátványosabb, jellegzetes patkó alakú jégkorszaki végmorénája (gleccserek által szállított, a jégtömeg végében felhalmozódott üledék) található a területen. Különböző kőzeteket tanulmányozhattunk és gyönyörűen gondozott parkban sétálhattunk a Nochtenben kialakított „kőtengerben”.

muskau geoparkcamp 2018 teglagyarHa elég magas pontról néz körbe az ember, egészen biztosan felsejlenek egy hőerőmű kontúrjai a horizonton. Ma még számos barnakőszénnel üzemeltetett hőerőmű működik a régióban, de már tanúi lehetünk a fokozatos átállásnak is. Az erőművek szomszédságában szélturbinák forognak és egyre több napelem „ültetvény” üti fel a fejét.

Jártunk víztisztító telepen, ahol a magas vastartalmú, rozsdavörös bányaléből ivóvíz minőségű folyadék készül, melyet elsősorban a rekultivált területek öntözésére fordítanak (a telepen egy ember sem tartózkodik, teljesen automata a rendszer!).

Megcsodálhattunk egy pillanatnyilag felújítás alatt álló, szemet gyönyörködtető régi téglagyár épületet, ahová remélhetőleg rövidesen a helyi geopark központja költözik.

Noßdorfban egy olyan vízimalomban bolyongtunk, mely mai napig ugyanannak a családnak a gondozásában áll, melynek egyik felmenője építette az 1700-as években.
Figyelemreméltó, hogy civil egyesületi összefogás mennyi műemlék épületet, régi eszközt és foglalkozást ment meg a régióban.

Egy másik példa a Sagarban található kézműves múzeum, mely egyben működő fafeldolgozó üzem is.

 

muskau geoparkcamp 2018 kovacsolasA kosárfonást, cipőkészítést, fazekasságot szemléltető kiállítótermek megtekintése mellett a diákok kipróbálhatták a kovácsolást, agyagozást is.
Aki addig ütötte a vasat, míg meleg volt, saját szeget vihetett haza emlékbe.

A weißwasseri víztorony érdekessége, hogy valójában dupla: a kicsinek bizonyuló első torony köré felhúztak egy nagyobb átmérőjűt, és tetejébe tettek egy jóval nagyobb űrtartalmú hidroglóbuszt.

Indulás előtti napon a lengyelországi WrocŁaw varázslatos középkori városába kirándultunk.
A félévszázados épületek között bújik meg egy modern interaktív kiállítás, Hydropolis néven, teljes egészében a víznek szentelve, annak minden aspektusát körüljárva.
Követhetjük a víz útját a világűrtől az óceánok mélyéig, az emberi testben, a városok vízgazdálkodásában, megismerhetjük fizikai, kémiai tulajdonságait.

A sokrétű és gazdag ismeretanyagot átadó kiállítás alkotói roppant élvezetes módon tálalják a tudnivalókat, és játszósarkaikban a legkisebbekről sem feledkeztek meg.muskau geoparkcamp 2018 fenyeskezekA tábor minden este valamelyik nemzet bemutatkozásával zárult. Német, lengyel, román, olasz, görög és magyar diákok meséltek egymásnak országuk és geoparkjuk földrajzi, kulturális, gasztronómiai jellegzetességeiről, majd előadásukat egy hagyományos tánccal zárták.

Molnár Beáta

 

 

Geotúrák, geoesemények

március 2024
h k sze cs p szo v
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
április 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra