Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Évnyitó geotúra a Pécselyi-medencében – Források és kőfejtők világában

Aki geotúrával szeretné köszönteni az újesztendőt, annak itt az első alkalom! Ezúttal a Balaton-felvidék talán legszebb természetes amfiteátrumába válthatunk belépőt, és egy gyönyörűen berendezett „színpadon” lehetünk az előadás részesei. A színpad maga a Pécselyi-medence, a körülötte félkört formáló lelátó pedig erdő-borította, szőlőskert-palástú hegyek sora.megghyeg 700Utunk első szakaszán a színpadot járjuk be: geotúránk a szelíd medence szívében, a 7000 éves múlttal büszkélkedő Pécsely-patakkal körülvett templománál veszi kezdetét. Egyik oldalunkon az Örvényesi-séd csobog, a másikon a Dobogó fenyves borította, szépséges triász mészkőtömbje kísér bennünket. Képzeletben alámerülünk az egykor itt hullámzó Tethys-óceán csendes lagúnájába, amit a Meggy-hegy kőfejtőjének labirintusszerű bányagödrei tárnak fel számunkra. Az eredeti helyzetükből kibillent rétegsor igazán bizarr és meghökkentő látványt nyújt, és alkalmat ad arra, hogy akár a gyerekek is kipróbáljanak néhány egyszerű geológiai terepi mérést.
2017 04 zador forras 345Ízelítőt kaphatunk a térség több ezer éves szőlő- és borkultúrájából: olyan pincesorok és présházak mellett haladunk el, amelyek egyike-másika képeslapra illő építészeti értéket képvisel.
A víz szerelmeseinek is a kedvében járunk: a Pogány-pince elnevezésű hegy lábánál egy különösen viselkedő karsztforrást ejtünk útba.
Visszatérve Pécselyre, le lehet csatlakozni a túráról, de akik nem fáradtak még el, azokkal felkapaszkodunk szépséges medencénk díszpáholyába, a Zádor-várhoz. Az Örvényesi-séd újra mellénk szegődik, hogy ezúttal megmutassa nekünk a Zádor-kút névre hallgató, nem mindennapi vízbőséggel (az átlagos tízszerese!) megáldott forrását. A várhoz vezető lépcsők leküzdése előtt megéri néhány percet szentelni annak a függőleges, izgalmas formákat és folyamatokat feltáró sziklafalnak, amire maga a vár épült (valódi csemege a kövek szerelmeseinek!) A Zádor-vár falai között megidézzük a történelem ide is begyűrűző viharos hullámait, megfűszerezve helyi specialitásokkal. Geotúránk záró ajándéka a hegytetőről elénk táruló leírhatatlan látvány…

Az egész Pécselyi-medence soha nem látott szögből, és olyan magasságból mutatja meg magát nekünk, mintha léghajóból néznénk!
Aki nem fázik, annak érdemes néhány percig ”itt ragadni”, mert aligha lehet másutt ennél jobban átlátni és megérteni ennek a gyönyörű vidéknek a geológiáját, felépítését, különleges történelmét, mint épp ezen a helyen!
Méltó nyitánya lehet az újévnek…

2017 04 pecsely preshaz 345Találkozási hely: Pécsely, Református-templom
GPS: 46.954866, 17.784706
Geotúra dátuma és időpontja: 2017. január 8. (vasárnap), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): időjárás függvényében: Pécsely - Dobogó - Meggy-hegyi kőfejtő - Meggy-hegyi forrás - Zádor-kút - Zádor-vár - Pécsely
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses , felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő
Előzetes jelentkezés: szükséges
Jelentkezési határidő: 2017. január 7. (szombat) 16:00 óra
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, túracipő, ennivaló, személyenként 1liter folyadék.  

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://ujmenetrend.cdata.hu/uj_menetrend/volan/index.php
Vasút: http://www.elvira.hu/

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

2017 04 zadorvar 700

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012