Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra Városlőd földtani gyöngyszemei mentén

Városlődről induló geotúránk egy kevéssé ismert, ám egészen különleges geológiai képződményeket és páratlan kilátópontokat felvonultató útvonalon kanyarog.

Lehet választani a 4 órás rövid, és a 6 órás hosszú túra között, mindkét útvonalhoz izgalmas földtani időutazás tartozik, melynek során az egyedülálló formakincs mellett több tengerborítás rendkívül gazdag megkövült élővilága is elénk kerül.20180513 varoslod  bauxit-700

Egy hangulatos alpesi atmoszférát árasztó parkból vadregényes árokban kapaszkodunk felfelé, miközben fényt derítünk az Üveg-hegy és a Fokhagyma-tető titkaira, ahol a Pannon-tó által legyalult fennsíkon különféle mészkövek és dolomitok valóságos paradicsoma fogad.

A törésvonalak által szabdalt hegytetőn szinte méterről méterre más tengeraljzatok kerülnek a lábunk alá: egy ősi tenger egészen apróra tört, majd újra összeforrt kődarabjai, egy másik tenger tűzköves sziklái, egy harmadik tenger lélegzetelállítóan gyönyörű ősmaradványoktól hemzsegő tengeraljzat darabjai között járunk, mindegyikből izgalmas történeteket csalunk elő.

Hogy a tengerelöntések között hosszabb-rövidebb ideig tartó szárazföldi periódusok története is milyen színes és izgalmas lehet, a hosszú túrát bevállalók részesedhetnek: ellátogatunk egy eldugott, Marsbéli tájat idéző, karmazsin piros szikla szigetre a zöldellő erdő közepén, majd egy szultán nevét viselő, rendkívül dekoratív, csak ezen a környéken előforduló kőzetritkasággal köthetünk örökre szóló barátságot.

IMG 20180511 175810

Találkozási hely: Városlőd, Iglauer Park
GPS: 47.139737, 17.647779     Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2019. május 25. (szombat), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Üveg-hegy és a Fokhagyma-tető látnivalói
Geotúra hossza: hosszú túra: 12 km, rövid túra: 6 km
Geotúra várható időtartama: hosszú túra: 6 óra, rövid túra: 3,5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, május 24., péntek, 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A Nyitott Balaton további programjaiért kattints a képre!

banner 970x90 2018

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012