Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Csobánci várostromló geotúra kőtengeri kikötővel

Várostromló geotúránkon meghódítjuk az egyik legszebb vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc – remélhetőleg – hófödte csúcsát, majd egy eldugott, de annál különlegesebb kőtengert fedezünk fel.

sj 20230204 01 700

sj 20230204 02 700

sj 20230204 03 700

A hegy lábától indulva felkaptatunk a különleges hangulatú várat hordozó és lebilincselő panorámával kecsegető hegytetőre. A felfelé vezető ösvény is tartogat számunkra kultúrtörténeti és földtudományos látnivalókat. Elhagyva a „Rossz-templom” néven elhíresült 13. századi, omladozó falú épületet, kanyargós utakon és bazaltoszlopok sokszögletű tetején lépkedve érünk fel a hegytetőn magasodó várhoz. Falaiban visszaköszönnek a tanúhegy sötétszürke vulkáni kőzetei. Árnyékában megragadjuk az alkalmat, hogy felelevenítsük a vár dicső múltjának legérdekesebb fejezeteit.
A legmagasabb pontra is felmerészkedünk, ahonnan a Tapolcai-medence vulkánjainak többsoros koszorúja ölel körül minket. Ezen a csodálatos helyszínen képzeletben visszautazunk az időben több millió évet, és felforrósítjuk a Balaton-felvidék kihűlt vulkánjainak világát. Ki gondolná, hogy a Csobánc lábánál is rejtezik egy gyönyörűséges kőtenger, ami a Papsapka-kövek névre hallgat? Teljesen egyedi formakincsét felülről és odalról is megcsodálhatjuk. A geotúra – afféle földtudományos „desszertként” – érint egy kuriózumnak számító, homokkőben kialakult kis barlangot is.

Találkozási hely: Gyulakeszi, Kisboldogasszony-templom melletti parkoló
GPS: 46.867550, 17.481072   TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2023. február 04., szombat, 10:00 óra
Geotúra hossza: 6 km 
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra útvonala térképen
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses: 1500 Ft/felnőtt; 800 Ft/gyerek
Előzetes jelentkezés: szükséges, a túra időpontját megelőző nap (2023.02.03. péntek) 20:00 óráig, módja: telefonon vagy e-mailen

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a  túravezetőnek.

Köszönjük!

 Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012