Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Barlangok hónapja: geotúra hétköznap a Koloska-völgyben a Lóczy-barlang kedvezményes látogatásával

A Barlangok hónapja alkalmából március 3-án (pénteken) Balatonfüred környékének leglátványosabb „félholdjára” invitáljuk a szabadtéri programok és a különleges barlangok kedvelőit.

Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja

A kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

Ezért ebben a hónapban – túrák keretében vagy önálló programként – hétköznapokon is lehetőséget biztosítunk a barlangok csodálatos világának bemutatására.

Ez alkalommal kicsit másképp járjuk végig a Koloska-völgyet, Jókai-kilátót és a látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlangot. A további természeti és kultúrtörténeti értékeket is felsorakoztató ösvényen sok érdekes információval mutatjuk be a felszínen és a felszín alatt ezt a rendkívül változatos területet.

Koloska-sziklák

Geotúránk bevezető szakasza alkalmat ad arra, hogy felidézzük az egykor külön településként létező Arács történelmi múltját és megemlékezünk híres szülötteiről a temető sírköveinek, országos védettséget élvező gyönyörű műemlék épületeinek segítségével.
Elhagyva a települést kellemes, pihentető ösvényen a Sándor-hegy mellett kanyargó ösvényen érkezünk meg a festői szépségű Koloska-völgybe, ahol egy teljesen új világba csöppenünk. Csillapíthatatlan kíváncsiságunk itt sem hagyhat cserben minket: választ kaphatunk arra, hogy miért szélesedik ki medenceszerűen, majd szűkül meredek szurdokká a völgy, amelyben haladunk, mért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze - vissza tologatták” a bútorokat, és még egy sor más kérdésre.
A tisztás felé a Koloska-patakkal kötünk ismeretséget, majd rövid pihenő után a völgyet őrző Koloska-sziklaóriásoktól kérünk bebocsájtást. Egy néhány perces szerpentinen nem mindennapi sziklaorrok mellett elhaladva érünk fel a tetőszintre, ahol újra egy másik világba csöppenünk: a fehér köves „ördögszántás” karsztbokor erdejébe, amely különleges állat- és növényvilággal lepi meg az odalátogatót.
A Tamás-hegy 315 m-es tetejéről emelkedő Jókai-kilátóból nyíló igéző panoráma feledteti velünk az oda vezető emelkedőt. Ezután egy kis ereszkedés következik, közben megpihenhetünk egy griffmadár-fészket idéző rejtélyes kőkoszorúban, ahol szikrákat csalunk ki a hatalmas tűzkövekből.

Tűzkő vizsgálata a Tamás-hegyen

A Lóczy-barlang Látogatóközpontban kedvezményes belépő váltása mellett interaktív kiállítással várjuk a résztvevőket, majd a barlangban is megcsodálhatjuk a föld alatti világ rejtett titkait.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúra csoportok számára egész évben megrendelhető!

Információk


Helyszín: Balatonfüred
Ár: 2000 Ft/felnőtt; 1000 Ft/gyerek + kedvezményes barlangi belépő
Találkozó helye: Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló GPS: 46.962294, 17.898212
Találkozó ideje: 2023. március 03. (péntek) 10.00 órától - túra, 14.00 órakor barlanglátogatás
Időtartam: 4-5 óra
Táv: 8 km
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső, zseblámpa
Túra nehézségi foka: közepes

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben telefonszám megadásával, vagy telefonon.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
E-mail: sardyjulia (@) bfnp (.) hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre online, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012