Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Malmok Völgye geotúrák: Geotúra feketén-fehéren

 

Malmok Völgye geotúra sorozatunk következő helyszíne Kapolcs, ahol egy rövid falusétát követően a falu felett őrt álló Király-kő bazaltoszlopainál lépünk fel a Fekete-hegy kiterjedt vulkáni komplexumának változatos látnivalókat élénk táró geoszínpadára.
Bizonyára sokan jártak már vulkanikus területen, karsztos vidékeken, löszfalak mellett. De mindezeket egymás közvetlen szomszédságában, néhány órán belül nem sok túraútvonalon szemlélhetjük meg! Élményről élményre, kőzetről kőzetre léphetünk ezen az élő és élettelen természeti értékeket pazarul felvonultató geotúrán! Akik csak 2 órán át tartanak velünk, „beavatást nyerhetnek” a jégkorszakok és a bazaltvulkánosság korába, mialatt 4–5 millió évet utazhatnak az időben. Aki pedig a vállalja az egyáltalán nem megerőltető, 5 órás könnyed geotúrát, átgyalogolhat az egykor működő vulkánmezőn. Még nem esett szó az elképesztő kőzetkínálatról: Pannon-tó homokja, jégkorszaki lösz, változatos megjelenésű bazaltféleségek, különböző küllemű és korú mészkövek és dolomitok.

sj 20240428 01 700

A geotúra folyamán átlépjük a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék határát és meglátogatunk egy drámai tektonikai folyamatokat megőrző kőfejtőt, ahol az Iszkahegyi Mészkő egy különleges helyi megjelenésében gyönyörködhetünk. A szeszélyes rajzolatú, tarka „henyei hamis márvány” egy hihetetlenül életteli tengeraljzat „kőbe írt” krónikája. Végezetül megkoronázzuk a programot azzal, hogy a Csurgó-kút karsztforrásától felsétálunk a Botos-hegy tetejére: ami egy szeméttelepből – a Bakony–Balaton Geopark egyik pályázatának köszönhetően – egyedülálló kilátással büszkélkedő kilátóponttá és geológiai bemutatóhellyé vált! Visszatérve a Déli-Bakonyba még várnak minket újabb „geocsemegék”: a Kapolcsra levezető Kecske-völgyben napfényben csillogó fekete ásványokat csodálhatunk meg a pazar vulkáni sziklafalak között kanyargó ösvényen!

Találkozási hely: Kapolcs, Kossuth utca 48., Művészvölgy Kúria
GPS: 46.955342, 17.606842 TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2024. április 28., vasárnap, 10:00 óra
Geotúra hossza:  rövid túra 5 km; hosszú túra 14 km
Geotúra várható időtartama: rövid túra 2 óra; hosszú túra 6–7 óra; faluséta: 20 perc 300 m
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, faluséta + geotúra összesített részvételi díj(ak) : felnőtt 3500 Ft, nyugdíjas + diák (18 év felett) 2500 Ft, gyerek + diák (18 év alatt) 1500 Ft.  A rövid faluséta keretében Csermák Andrea, a Malmok Völgye Alapítvány programszervezője a kapolcsi Kovácsműhelyt és Iskola Emlékházat mutatja be.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával a túra időpontját megelőző nap (2024.04.27. szombat) 20:00 óráig
Szükséges felszerelés:időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zseblámpa, zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A program során készült fotókat felhasználjuk kommunikációnkban, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető túravezetőnek.

Köszönjük!

 

BakonyBalaton Geopark Partner logo

 

 Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012