Geotúrák a Balaton-felvidék nyugati részén

Bf2

A Balaton-felvidék nyugati térsége (Tihanyi-félsziget, Pécselyi-medence és Dörgicse környéke) olyan szenzációs tájképi és földtani értékeket vonultat fel, amelynek egy része széles körben ismert. Elég, ha elsőként a Tihanyi-félszigetre utalunk, amelynek földtani, felszínalaktani és vulkanológiai értékei – a Barátlakások vulkáni kőzetből képződött sziklafala, a Csúcs-hegy sziklagerince, a „gejzírmező” stb. – alapját jelentették hazánk első, 1952-ben (!) kihirdetett tájvédelmi körzetének is. De feltétlenül meg kell említenünk a Dörgicse közelében található vadregényes szurdokvölgyet és a közeli ördögszántást – vagy éppen a Pécsely közelében található, igen látványos (és hozzáértő geotúra-vezetőink kíséretében „szóra bírható” felhagyott kőfejtőt, amely évmilliókkal ezelőtti tengerekről „mesél” nekünk. A terület igen gazdag kultúrtörténeti és néprajzi értékekben is, példaképpen a balatonudvari szív alakú sírköveket említjük (egy geotúra során azt is megtudja, milyen kőzetből faragták ezeket).

Kérjük ne feledje, hogy geotúra-vezetőink kíséretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban Ön kedvezményes árú belépőjegyet válthat, ezt a prémium szolgáltatást (P!) jelzi az arra jogosult geotúra-vezető neve mögött.

A Balaton-felvidék nyugati térségében az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula GyorgyCzibula György (P!)

Kő kövön MARAD...

Ha van változatos táj a világon, akkor a Balaton-felvidék nyugati része biztosan az. Van úgy, hogy egyetlen lépésen belül legalább három féle kőzeten és többféle növényzettípuson haladunk át. Más országokkal összehasonlítva, ahol ezer kilométereken át egyveretű kőzet- és növényvilág halad az utazó, az itteni diverzitás szinte a csodával határos. Volt már olyan külföldi csoportom, akik csak a táj szépségei és a geodiverzitás miatt jöttek vissza a következő évben. A változatos tájat szerencsére értő kezek művelik immár több évezrede, és ennek köszönhetően további élőhelyekkel gazdagodik a vidék. Manapság több védett növény a szőlőkben, a gyümölcsösökben található meg, vagy egyes kaszálók élővilága is páratlanul gazdag.
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a Geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Balaton-felvidéken.

E-mail: szarvashaz kukac szarvashaz.hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Loczy I Bf 2Lóczy István (P!)

Magyar-történelem szakon végeztem, és ez nyilván hatással van az általam vezetett geotúrákra. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúra-vezetői képzésein, alapos terepbejárásain ismerkedtem meg a Balaton környékének földtörténetével, annak ma is látható emlékeivel. Ezek nélkül nem érthetjük igazán az előttünk kibontakozó tájat, így a földtörténeti folyamatok, azok változatos és látványos emlékei – természetesen – nagy hangsúlyt kapnak a geotúráimon. Amiből pedig kicsit talán több van a túráimon az átlagosnál: a történelem nem kevésbé kérlelhetetlen erőinek, kalandos fordulatainak, és a tájhoz kötődő kulturális örökségnek a felidézése.
A legszínesebb vidék... A „Balaton-felvidék nyugat” elnevezés a Balaton egyik legizgalmasabb tájegységét takarja. Beletartoznak a Tihanyi-félsziget egykori vulkánkitöréseinek emlékei, a Dörgicse melletti látványos mészkősziklák, vagy a Halom-hegy vulkáni krátere, ahová kényelmesen be is sétálhatunk. A látogatók viszonylag kis területen a földtörténeti folyamatok számos, változatos és érdekes emlékével találkozhatnak. És a táj nem csak képletesen színes: nyáron a levendula vagy ősszel a cserszömörce színeihez igazán nem könnyű hasonlót találni.     
A vidék történelmi emlékekben is igen gazdag. A középkori templomok, várak menekülő Árpád-házi hercegek és diadalmas királyok, gályarab prédikátorok, vagy éppen gőgös várurak sorsát elevenítik meg előttünk. A vulkáni krátereket kelta harcosok vették birtokukba, ortodox szerzetesek éltek itt háborítatlanul az egyházszakadás után is, és innét indult száműzetésbe Magyarország utolsó királya... Hosszan lehetne sorolni azokat az epizódokat, amelyekben a történelem nagy folyamatai megmutatják magukat. Ez a tájegység valóban kihagyhatatlan annak, aki a Balaton iránt érdeklődik!  

Weboldal: www.loczy.hu
E-mail: loczyistvan kukac gmail pont com
Telefon: +36 30 576 6204


Gaborne Sardy J Bf 2Sárdy Julianna (P!)

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
Minden évszakban nagy öröm a Pécselyi-medencében vagy a Tihanyi-félszigeten „kövezős” túrákon részt venni, és megélni azt a harmóniát, ahogy a lábunk alatt húzódó, vagy a falként fölénk magasodó „kőzet” otthont ad a rajta tenyésző életnek. Az Aszófő környéki erdőben megbújó téltemető virágszőnyeg ugyanúgy színfoltja az itteni geotúráknak, mint a Tihany vulkáni szikláin őszi napfényben vörösen égő cserszömörce.
Akinek kevés ideje van, és nem szeretne, vagy nem tud sokat gyalogolni, az Tihanyba jöjjön kirándulni. Sokak a Balaton gyöngyszemeként emlegetik ezt a csodálatos félszigetet, ami valóban olyan, mint egy kis ékszerdoboz. Felülmúlhatatlan változatossággal bír geológiai–vulkanológiai felépítése, éghajlata, élővilága, építészete és történelme tekintetében.
A geotúra-vezető mindig nagy örömöt érez, amikor alkalma nyílik ezt a mindössze tíz négyzetkilométer területű Pandora szelencéjét a bazaltvulkánoktól a jégkorszakokig, a gejzírmezőtől a barátlakásokig megnyitni az időutazásra vállalkozó szemei és szíve előtt.
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail: sardyjulia kukac bfnp pont hu
Telefon: +36 30 491 0061


Sipocz ZoltanSipőcz Zoltán (P!)

„A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye...”

Sipőcz Zoltán vagyok, a veszprémi Lovassy László Gimnázium földrajz-testnevelés szakos tanára, geotúra-vezető. Tősgyökeres veszprémiként gyerekkoromtól kezdve járom a Balaton-felvidéket. Családi kirándulások alkalmával ivódott belém a táj szeretete, fokozatosan nyílt rá a szemem a Balaton-part természeti szépségeire.
Később már „földrajzosként” nem csak a színét állandóan változtató „magyar tenger”, vagy a Balaton-felvidék szelíd halmai, szőlősorai, hófehér présházai bűvöltek el. Egy új, varázslatos világ nyílt ki azáltal, hogy megértettem, milyen természeti folyamatok játszottak szerepet abban, hogy a mai képére formálódjon ez a csodálatos táj.
2010 őszén elvégeztem a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúra-vezető képző tanfolyamát, hogy szervezett kirándulások keretében másoknak is megmutathassam szűkebb hazám természeti „kincsesládájának” értékeit.
A Balaton-felvidék egyik legmegkapóbb tája a Tihanyi-félsziget, ahol lépten-nyomon a több millió éves vulkanizmus emlékei tűnhetnek szemünkbe. Az egykor hatalmas robbanásokkal megelevenedő tűzhányók és az azt követő utóvulkáni működések nyomait az egész félszigeten tanulmányozhatjuk. A Szélmarta-sziklák érdekes alakzatai, a Kiserdő-tető bazalttufa képződményei, a Barátlakások szirtfala, vagy éppen a vulkáni tevékenység lezárásaként feltörő hévforrások kővé vált maradványai jól mutatják, miként vették ki a belső és külső erők részüket a táj kiformálásából. A néhol előbukkanó pannon rétegek rejtik a híres „balatoni kecskeköröm”, a Congeria kagyló maradványait.
Ha Ön szeretne többet tudni a Tihanyi-félszigetről, a Balatont övező hegyek, dombok kialakulásáról, kőzeteiről, állat- és növényvilágáról, akkor legyen a társam geo-barangolásaim egyikén!
További információkat a választható útvonalakról, a részvételi díjakról és feltételekről a www.balatongeo.hu weboldalon talál!

Weboldal: www.balatongeo.hu
E-mail: info kukac balatongeo pont hu
Telefonszám: +36 30 419 5866

 

Geotúrák, geoesemények

június 2024
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra