Geotúrák a Keleti-Bakonyban

K-Bakony Romai-furdo

Egy geotúra-vezető kíséretében a Keleti-Bakonyban miocén tengerparti kalandozásokban lehet részünk, miközben gyöngykavicsokat, osztrigazátonyokat és művészi szépségű csigaházakat látunk. Követhetjük a víz útját a Tési-fennsík óriás víznyelőitől a hegylábi karsztos tavakig, de láthatunk cserszömörcés ördögszántást és barlangos szurdokvölgyet is. Az erdők és sziklagyepek élővilága mellett kultúrtörténeti különlegességekkel is megismerkedhetünk: szélmalmok, kerektemplom, római kváderköves gát...

A Keleti-Bakony térségében az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula GyorgyCzibula György

Kő kövön MARAD...

A Keleti-Bakony megint egy olyan része a Bakony–Balaton UNESCO Geoparknak, amin „első ránézésre” tovasiklik az ember tekintete. Aki viszont arra vágyik, hogy elfeledett várromokat fedezzen fel az érintetlen erdő mélyén, vagy magányos sziklabércekről kitáruló panorámát szeretne élvezni, miközben a repedésekben megbúvó ritka növények egyedeivel ismerkedik meg, vagy kíváncsi a víz útjára a mészkőhegységben, illetve a patakok sziklaszorosaira, akkor jöjjön velem a Keleti-Bakonyba geotúrázni!
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Keleti-Bakonyban.

E-mail: szarvashaz kukac szarvashaz popnt hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J Kali-mSárdy Julianna

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
Ha az ember úgy tekint Tihanyra, mint egy, a Balatonba nyúló kis ékszerdobozra, ennek párját megtalálhatja a Káli-medencében, ami egy Balaton felé nyíló amfiteátrumhoz hasonlítható. Itt csaknem az egész földtörténet színpadra lép, az idős palakőzetektől a „Vörös Káli” homokkő országán vagy a „Fehér Káli” mészkő és dolomit tengeraljzatán keresztül a „Fekete Káli” bazaltvulkánjaiig. A Pannon-tó kőtengereinek fehéres-sárgás színvilága tovább gazdagítja palettát.  Meg sem kísérlem e helyen bemutatni azt a hihetetlen geológiai gazdagságot, ami itt fogad Titeket. Gyertek el, és nézzük meg együtt!
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail: sardyjulia kukac bfnp pont hu
Telefon: +36 30 491 0061


Geotúrák, geoesemények

július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
augusztus 2024
h k sze cs p szo v
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra