Geotúrák a Keszthelyi-hegységben

Keszthelyi-hg Bazaltutca

A Keszthelyi-hegységben az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula GyorgyCzibula György

Kő kövön MARAD...

A Balaton számos kilátópontról belátható a Keszthelyi-hegység fokozatosan emelkedő dolomit platójáról. A hegység másik, „sötétebb” arca a bazalt: Kovácsi-hegy, Tátika és társai. Akármerre indulunk, erdőrezervátumokon, jégkori reliktum növények termőhelyén és értékes, meleg és száraz gyepeken vezet utunk, nem is beszélve a számtalan orchideáról, ami itt honos. Mindezek ősi tengerek mosta sziklákkal, szurdokokkal és meredek hegyoldalakkal övezve... És akinek a felszín nem elég, van itt jó néhány barlang is, egyik másik több ezer méter hosszúságú. A balatonederecsi Csodabogyós-barlang ráadásul látogatható, kúszva-mászva felfedezhető!
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Keszhelyi-hegységben.

E-mail: szarvashaz kukac szarvashaz pont hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Loczy I Keszthelyi-hgLóczy István

Magyar-történelem szakon végeztem, és ez nyilván hatással van az általam vezetett geotúrákra. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúra-vezetői képzésein, alapos terepbejárásain ismerkedtem meg a Balaton környékének földtörténetével, annak ma is látható emlékeivel. Ezek nélkül nem érthetjük igazán az előttünk kibontakozó tájat, így a földtörténeti folyamatok, azok változatos és látványos emlékei – természetesen – nagy hangsúlyt kapnak a geotúráimon. Amiből pedig kicsit talán több van a túráimon az átlagosnál: a történelem nem kevésbé kérlelhetetlen erőinek, kalandos fordulatainak, és a tájhoz kötődő kulturális örökségnek a felidézése.
A Balaton-környéki tájak közül a Keszthelyi-hegységet talán kevésbé ismerik a kirándulók, pedig nagyon szép túrákra van lehetőség itt is. A déli dolomithegyek meredek sziklafalai között vadregényes völgyek húzódnak, az északi bazalthegyeket pedig drámai vulkánkitörések alakították ki. A táj nem szűkölködik olyan látnivalókban, amelyek önmagukban is kiemelkedően érdekesek: páratlan élmény például a túra a Tátika „őserdejében” vagy a Bazaltutca sziklaszurdokában. A hegységben szép számmal találhatók kilátók, de akár a „szomszédos” tanúhegyekben is elgyönyörködhetünk a Szépkilátó területéről, amelyet először egy angol lady, Mary Hamilton fedezett fel magának.   
A változatos táj gazdag és sokrétű kulturális örökséget őriz: a vaskori halomsírok sokasága valaha egy nagy fejedelmi központ mellett sorakozott, Rezi és Tátika vára pedig a középkor évszázadainak a tanúi - később pedig a romantikus irodalom fedezte fel romjaikat, más „bús düledékekkel” együtt. A magányosan álló Szent Mihály-domb kápolnája egykori halászok szerencsés megmenekülésének állít emléket, és több helyen találkozunk a Festeticsek tevékenységének nyomaival is.
       
Weboldal: www.loczy.hu
E-mail: loczyistvan kukac gmail pont com
Telefon: +36 30 576 6204

 

 

Geotúrák, geoesemények

június 2024
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra