Geotúra: miben más? És miért érdekes?

Amikor szóra bírjuk a köveket...

miben mas Baratlakasok

Talán Ön is szívesen kirándul. Szeret a természetben járni, megpihenni egy hűs erdőben, jóízűt kortyolni egy forrás vizéből. A túraösvények nem csak kikapcsolódásra vagy egy kellemes sétára csábítják, hanem a természeti értékek is felkeltették az érdeklődését és talán már vett is egy növényhatározót vagy távcsövet, amivel megfigyelheti a madarakat. Gondolt-e már arra kirándulás közben, hogyan is születtek azok a hegyek, azok a furcsa alakú sziklák, vad szurdokok? Miért fehér az egyik, és miért sötétszürke a másik kőzet? Miért van olyan sok fajta kavics a patak medrében? És honnan kerültek oda? Mikor éltek dinoszauruszok a Bakonyban? És tényleg kisebb testűek voltak, mint rokonaik? Kitörhetnek-e újra a Balaton-felvidéki vulkánok?

Ha Ön már feltett magának vagy túratársainak ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, de nem kapott rá (helyes) választ, akkor sorsát már nem kerülheti el: előbb-utóbb el fog jönni valamelyik geotúránkra. Aztán egy másikra. Utána pedig nincs megállás: Önből szépen fokozatosan geoturista lesz. Felejtse el az unalmas földrajzórákat, a felületes ismeretterjesztő filmeket, ismerje meg földtani örökségünk kincseit a terepen okleveles geotúra-vezetőink segítségével!

miben mas Kornyi-tóEgy geotúra során Ön – közérthető formában, ám egyszerre szakszerű tartalommal – megismerkedik a terület geológiai múltjával, az ott fellelhető kőzetekkel, a bennük található ősmaradványokkal. Megtudhatja, milyen felszínalakító folyamatoknak köszönhetően alakult ki a táj mai képe, hogyan képződött mészkő vagy dolomit az ősi tengerek alján felhalmozódó mésziszapból, mikor és hol törtek ki az első tűzhányók a Balaton-felvidéken, hogyan és miként alakultak ki a legendás bazaltorgonák, vagy hogy miért éppen ott fakad ez a forrás... A geoparkokra jellemző holisztikus szemlélet jegyében természetesen nem csupán a kőzetekről, a földtani és felszínalaktani folyamatokról fog hallani a geotúrákon, hiszen geotúra-vezetőink a képzés során biológiai, régészeti és néprajzi alapismereteket is elsajíátítottak, így az ökológiai és kultúrtörténeti ismeretterjesztésből is kiveszik részüket! Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban érdemes tudnia, hogy arra jogosult geotúra-vezetőnk kíséretében Ön kedvezményes árú jegyet válthat az adott térség ökoturisztikai bemutatóhelyein, látogatóközpontjaiban! E prémium szolgáltatást a geotúra-vezető neve mögötti (P!) jelzi (az egyes tájegységek linkjeit lejjebb találja meg).

Felül, a főmenü Geotúrák | Hol és ki vezet geotúrát? pontja alatt, tájegységekbe rendezve megtalálhatóak azon geotúra-vezetők bemutatkozó anyagai, elérhetőségei, akik egyben Bakony–Balaton Geopark Partnereink is. Keresse őket bizalommal, fedezze fel páratlanul gazdag és izgalmas földtani örökségünk kincseit! De íme a közvetlen linkek is:

 1. Magas-Bakony (vagy Öreg-Bakony): szurdokvölgyek, hűs források, öreg barlangok...
 2. Balaton-felvidék (kelet): a Dunántúl legősibb kőzeteitől a vörös homokkő birodalmán át a Lóczy-barlangig
 3. Balaton-felvidék (nyugat): a Tihanyi-felsziget vulkanológiai csodáitól a Pécselyi-medence ördögszántásáig
 4. Káli-medence: a világon egyedülálló kőtengereink sajátos sziklavilága
 5. Tapolcai-medence: a megszelídült vulkánok földjétől a tavasbarlangig...
 6. Bakonyalja: ősi várak romjaitól meleg vízű forrásokig...
 7. Keszthelyi-hegység: a karsztok, hévforrások és tűzhányók világa...
 8. Keleti-Bakony: ősi tengerek, csodálatos karsztjelenségek és öreg szélmalmok nyomában...
 9. Déli-Bakony I. (keleti rész, Veszprém térsége): ammoniteszek, „ördögrágta” sziklák és egy igazi geopolisz!
 10. Déli-Bakony II. (nyugati rész, Ajka és a Kab-hegy térsége): Szent László pénzeitől egy pajzsvulkánig...
 11. Déli-Bakony III. (Művészetek Völgye, az Eger-víz völgyének térsége): vulkánok, patakok és vízimalmok vonzásában...
 12. Sümeg és térsége: ma emberlakta táj, egykor ősi tengerek mosták e hegyek partjait…

Térképen ábrázolva, geotúra-vezetőink jelenleg az alábbi térségekben vezetnek geotúrákat:

geopark geoturisztikai tersegek 01-12

 

Geotúrák, geoesemények

június 2024
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra