Programajánló a tihanyi geotáborozók számára

geotabor tihany kutatohazA tábor a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Tihanyi-félsziget területén fekszik, ahonnan igény szerint szervezett geotúrákat, természetismereti túrákat, a tábor területén belül pedig szabadtéri, illetve beltéri programokat biztosít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.
A geopedagógiai programokat, geotúrákat több éves gyakorlattal rendelkező középiskolai földrajz-biológia szakos tanár, jelenleg a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának munkatársa, kiváló helyismerettel rendelkező geotúra-vezető biztosítja. Iskolai csoportok, családok, minden korosztály megtalálhatja ajánlataink között az igényeinek megfelelőt. A tábor helyszíne a Balaton-felvidéki Igazgatóság kezelésében levő Tihanyi Levendula Erdei Iskola (lásd a fotón), amely a természetismereti erdei iskola program mellett a geotábor programot is befogadja. Amennyiben Önök az alábbiakban ismertetett geotábor programot igényelnek, ezt kérjük külön jelezzék Sárdy Juliannának (sardy[kukac]geopark[pont]hu | +36 30 491 0061)

Ha a szállással kapcsolatban az itt olvasható információkon túl továbbiakra van szüksége (foglalás stb.), kérjük keresse bizalommal Vers Réka munkatársunkat: versreka[kukac]gmail[pont]com | +36 30 382 7243

I. A geotúrák útvonalai

1.) A félsziget keleti felén: a Hajóállomás–Ciprián-forrás–Barátlakások–Óvár–Tihany község útvonalon látványos vulkáni rétegsorok közül olvassuk ki a földtörténeti múlt mozgalmas eseményeit, megbillent sziklatömbök segítenek megérteni a természetben ható gigantikus erők működését, gyönyörű kilátópontról tehetünk időutazást a letűnt Pannon-tó világába. Képek, ábrák, geomese és totó a Pannon-tó és vulkánosság témakörében. (Időtartam 3 óra, szintkülönbség 110 m, hossza 3 km)

2.) A félsziget nyugati felén: Apáti templom–Nyereg-hegy–Csúcs-hegy–Kis-erdő-tető–Szélmarta-sziklák. (Az apáti templomromhoz a kerékpárúton lehet visszamenni, ez a szakasz nem képezi a geotúra részét, de kérésre a geotúra-vezető visszakíséri a csoportot.) Ezen az útvonalon megelevenedik körülöttünk a Pannon-tó világa, képzeletben tanúi lehetünk az első vulkánok zajos kitörésének, megtelik a levegő gőzzel, szórt vulkáni anyaggal, és kibontakozik egy – a mai Izlandhoz
hasonló, de melegebb éghajlatú – ősi táj forró hévforrásokkal tarkított világa. A geotúra szenzációja a Csúcs-hegy forrásbarlangja, ahol megismerkedhetünk kialakulásának különleges körülményeivel. Képek, ábrák, geomese és totó a Pannon-tó, vulkánosság és hévforrás tevékenység témakörében. A geotúra időtartama 4 óra, szintkülönbség 110 m, túra hossza kb. 5 km. (Visszatérő szakasz további 2 km-t és kb. 25 percet jelent.)
 
3.) A félsziget középső részén: Belső-tó, Levendula Ház Látogatóközpont–Szélmarta-sziklák–Kis-erdő-tető–Aranyház és további hévforráskúpok–Levendula Ház Látogatóközpont útvonalon a Szélmarta-sziklák különleges formái kapcsán ellátogatunk a jégkorszakba, majd az ösvény fölött őrt álló vulkáni rétegsorban minden korosztálynak alkalma nyílik arra, hogy önállóan is felfedezzen izgalmas részleteket. Itt betekinthetünk a tihanyi vulkánok „magánéletébe”, egyben az egész térség bazaltvulkánosságának sajátosságait is megérthetjük. Az utolsó túraszakaszban több, különleges, és egymástól is különböző hévforráskúp megmászása során időutazást teszünk egy – a mai Izlandhoz hasonló, de melegebb éghajlatú – ősi táj forró hévforrásokkal tarkított világába. Képek, ábrák, geomese és totó a vulkánosság, hévforrás tevékenység és jégkorszak témakörében. A túra időtartama kb. 2,5 óra. Hossza 2 km, szintkülönbség 50 m.

A geotúra-vezetésekhez – kérésre – extra szolgáltatást biztosítunk térítésmentesen. Ez esetben a geotúra egyben szabadtéri foglalkozás is, a geotúrákat vezető (több éves pedagógusi gyakorlattal rendelkező) munkatársunk színes képekkel, ábrákkal, kőzetvizsgálati játékokkal, a kisebbeknek geomesével segít abban, hogy az ismereteket könnyedén, életkori adottságaikat szem előtt tartva, élvezetes formában kapják meg. Minden geotúra útvonalhoz kapcsolódik egy geototó (megoldókulcscsal), amit akár helyben, akár utólag, a kísérő tanárok vezetésével „házi verseny” keretében megoldhatnak a diákok.

Geotúrákkal kapcsolatos további információk, megrendelés:

Sárdy Julianna
a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály munkatársa, geotúra-vezető
E-mail: sardy[pont]bfnpi[kukac]gmail[pont]com
Telefon: +36 30 491 0061


 

II. A természetismereti túrák útvonalai

1.) A félsziget keleti felén: a Hajóállomás–Ciprián-forrás–Barátlakások–Óvár–Tihany község útvonal bejárásával az érdeklődők megfigyelhetik a Balaton-part élővilágát, hallhatnak a félsziget kialakulásáról. Megismerhetik a tihanyi „kecskekörmöt”, a Barátlakások és lakóik történetét, az Óvár régészeti emlékeit és természetesen az út során szem elé kerülő növény- és állatfajokat is. A Visszhang-dombra érkezve meggyőződhetnek a tihanyi a visszhang létezéséről. A túra időtartama 3 óra, szintkülönbség 110 m, túra hossza kb. 3 km.

2.) A félsziget nyugati felén: a Tihany, Sajkod–Apáti-tető–Öreglevendulás–Nyereg-hegy–Tihany, Sajkod útvonalon az érdeklődők megfigyelhetik a fokozottan védett Külső-tó madárvilágát, hallhatnak a félsziget kialakulásáról. Megismerhetik a tihanyi „kecskekörmöt”, a levendulát és a levendulaolaj felhasználásának lehetőségeit. Igazi szenzációnak számítanak az Európában egyedülálló utóvulkáni működés során létrejött forráskúpok a Nyereg-hegyen. A szakvezető bemutatja az út során szem elé kerülő növény- és állatfajokat is. A túra időtartama 3 óra, szintkülönbség 110 m, túra hossza kb. 3 km.

3.) A félsziget középső részén: a Belső-tó–Aranyház–Belső-tó útvonalon megismerhetik a Belső-tavat, halállományát, madárvilágát. A tó partján megfigyelhetik a szürkemarha gulyát és a közöttük futkosó ürgéket. Hallhatnak az ürge természetvédelemben betöltött szerepéről. A tó déli részén, a gejzírmezőn megmászhatnak egy-két forráskúpot, amelyek utóvulkáni működés során keletkeztek kb. 3 millió éve. A szakvezető bemutatja az út során szem elé kerülő növény- és állatfajokat és a kecskekörmöt is. A túra időtartama kb. 2,5 óra. Hossza 2 km, szintkülönbség 50 m.

Természetismereti túrákkal kapcsolatos további információk, megrendelés:

Vers Réka
BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály
ökoturisztikai szakreferens
E-mail: versreka[kukac]gmail[pont]com
Telefon: +36 30 382 7243

 


Egyéb programlehetőség: Levendula Ház Látogatóközpont megtekintése (www.levendulahaz.eu)

A Belső-tó keleti felén 2011. júniusában megnyílt és még abban az esztendőben az Év Ökoturisztikai Létesítménye lett a látogatóközpont. Az interaktív kiállítás a félsziget múltjáról és jelenéről, 8 perces gyönyörű film a Balaton-felvidék földtörténetéről, a bolt, a teázó és a kert kellemes 2 órás időtöltést kínál.

Belépődíjak: Felnőtt: 900,- Ft | Kedvezményezett (pedagógus, nyugdíjas, középiskolai diák): 700,- Ft | Gyermek (3–14 éves): 400,- Ft A 16. fő díjmentes!